Koud water is levensgevaarlijk bij warm weer – Prof. Jan Bourgois waarschuwt nav overlijden Eric Geboers
De koude temperatuur is één van de dertien gevaren van de zee, maar het maakt niet uit, de zee, of een meer, of een rivier. Rond deze tijd van het jaar, is het water alles behalve al voldoende opgewarmd om er een verfrissende duik in te nemen. Ook al is de buitentemperatuur al behoorlijk hoog, een plotselinge onderdompeling in koud of fris water kan tot verdrinking leiden. Dit overkwam ex-motorcrosser Eric Geboers die op 7/5 in het water van de Miramar-waterplas in Mol dook om een hondje te redden.
foto:Belang van Limburg
De koudeshock, waarover al artikelen op deze website verschenen, is absoluut onderkend bij het publiek. Over het aantal slachtoffers die overlijden aan de gevolgen van een koudeschok bestaan bij ons geen exacte cijfers, maar in Groot-Brittannië zijn die er wel. ‘Van de 1000 verdrinkingen per jaar sterft daar ongeveer 60 procent aan de gevolgen van een ‘cold shoc’. Meestal binnen de vijf minuten nadat iemand in het ijskoude water is gevallen of gesprongen’, zegt Prof. Bourgois.
Geboers is echter niet het eerste slachtoffer van koudeshock van de afgelopen weken. Zondagavond 6 mei verdronk een man in de Ourthe in Tilff bij een poging om zijn hond uit het water te halen.
En op zaterdag 7 april sloeg een kayakker met zijn boot om in de Lesse nabij Namen, verloor het bewustzijn en verdronk.
En op vrijdag 20 april kwam een 35-jarige man in de problemen in zee aan het strand in Zuydcoote op een vijftigtal meter van de kust. Zuydcoote ligt tussen Duinkerke en Koksijde, in Frankrijk. Het was een helikopter uit Koksijde die het lichaam localiseerde in ht water.
Wanneer je in het koude water duikt of valt is het de plotse onderdompeling in koud water die je naar adem doet happen. Je panikeert en je krijgt water in de longen. Dan verdrink je.