Hou steeds je kinderen in het oog!
23/07/2018

We vallen in herhaling, maar het kan niet genoeg gezegd worden. Hou je kind steeds in de gaten, ook al kan het zwemmen. Kunnen zwemmen is geen garantie op veilig zwemmen, want de omstandigheden in zee zijn verre van vergelijkbaar met die in het zwembad, waar je kind heeft leren zwemmen. Je kind heeft ook nooit geoefend om in zee te zwemmen, als het al beseft dat de zee gevaren verbergt, want blijft het onderwijs niet beschamend achter, terwijl het de mond vol heeft van verkeersopvoeding en seksuele opvoeding, over de gevaren van de zee heeft ze het nooit.

De zee is geen speeltuin waar je je kind even laat ravotten en het leert om te gaan met risico’s door ervaring. Waar een ongelukkige val niet leidt tot de dood. Het concept een kind ‘vrij te laten’ op speeltuigen en er niet meteen naartoe te hollen als het valt kan je niet extrapoleren naar de zee waar een ‘ongelukkige val’ wel eens tot onherstelbare schade kan leiden. Een kind kan terecht komen in een stroming waar het niet tegenin kan zwemmen uitgeput geraakt en panikeert en misschien zelfs verdrinkt of bijna-verdrinkt met onherstelbare hersenschade tot gevolg. Dan is er geen sprake meer van leren uit ervaring.

Ga er niet altijd van uit dat een kind bewust risico’s neemt, als het nog nooit van een muistroom of een onderstroom heeft gehoord,  of weet wat te doen wanneer het in een stroming terecht komt. Dit kan je een kind niet leren, laat staan een volwassene. Jouw kind alleen laten in zee is dus nooit een optie. Wie zal het opmerken als je kind verdrinkt? Verdrinking gaat niet gepaard met veel armgezwaai zoals je in Hollywoodfilmpjes te zien krijgt en duurt slechts enkele seconden. Je draagt bovendien steeds de verantwoordelijkheid over je kind, ook al zwemt het in een bewaakte zone. Een redder heeft ook geen ogen op zijn rug en met deze drukke dagen hebben die ogen tekort. Hou jouw kind dus steeds in de gaten. Voorkomen is beter dan genezen.

Ouders waren ver weg toen hun  kinderen bijna verdronken:

Het aantal verloren gelopen kinderen bereikt een nieuw record. Sinds het begin van de vakantie zijn er al bijna 600 kinderen verloren gelopen aan de kust. Ter vergelijking, in 2017 waren dat er maar 162 en in 2016 247. Veel heeft te maken met het groot aantal toeristen dat naar de zee trekt met het mooie zomerweer.

foto: GVA (Junior Verbeeke)