Oplijsting van incidenten aan de Belgische Kust gedurende het zomerseizoen van 2016
28/03/2017
Volgens de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) was de zomer van 2016 de drukste zomer in de afgelopen tien jaar.
(foto: het bord op deze strandcabine werd ontworpen door Marc Muyle , hoofdredder Middelkerke)

- 1703 verloren gelopen kinderen werden teruggebracht bij hun ouders of begeleiders. Let wel, ook kinderen die slechts 5 minuten zoek zijn, worden opgenomen in dit cijfer. Voor 36 kinderen startte de Kustwacht de "procedure op zee", waarvan 19 keer in de maanden juli en augustus. Deze procedure wordt opgestart wanneer er een vermoeden is dat het kind in het water is terechtgekomen. Deze procedure houdt in dat de scheepvaartpolitie, de Search Rescue teams en eventueel de helikopter worden uitgestuurd. Zo werd de Sea King uitgestuurd om een kleuter van 3 jaar op te sporen die op het strand van Koksijde een uur lang vermist werd.

- 196 baders in zee kwamen in de problemen voor wie interventie noodzakelijk was, van wie 183 in bewaakte zones en 13  in onbewaakte zones;  voor 72 personen met rubberbootjes en luchtmatrassen was interventie nodig, van wie 66 in bewaakte zones en 6  in onbewaakte zones.

- voor het eerst werden ook de tussenkomsten geregistreerd voor verzorging van een steek van een kleine pieterman of een kwallenbeet. 154 mensen werden geprikt door een pieterman, 835 hadden verzorging nodig voor een kwallenbeet. Hiervan waren er 300 in Knokke-Heist en 289 in De Haan.
 

Voor de cagegorie 'baders in zee' hebben we een oplijsting gemaakt van incidenten die een tussenkomst van de redders noodzakelijk maakten. Deze oplijsting is gebaseerd oo artikelen die we vonden in de media en uit  het werkingsverslag van IKWV van 2016. Opvallend is het aantal tussenkomen voor kinderen in nood.
 

9 mei: nog voor het seizoen begon, deden zich reeds 2 incidenten voor aan de Belgische kust. Hierover publiceerden we op deze site reeds een artikel. Dit leidde tot verhitte discussies over het gebrek aan uniformiteit in inzet van kustredders in de Vlaamse kustgemeenten. Intussen werd een consensus bereikt over de inzet van redders aan de kust: vanaf 2017 zal er van 15 juni tot 15 september in elke gemeente minstens één post bemand zijn. Buiten die periode kunnen de badplaatsen nog altijd zelf beslissen om redders op te stellen.

19 juli, bewaakte zone in Middelkerke: een vrouw van ongeveer 45 jaar valt op een golfbreker en loopt ernstige schaafwonden op.

24 juli, bewaakte zone in Knokke-Heist: een vrouw met hartproblemen wordt bewusteloos uit het water gehaald.

25 juli, bewaakte zone in Nieuwpoort, gele vlag, middelmatige branding: 2 kinderen van ongeveer 10 jaar geraken in nood in een bufferzone en kunnen door de stroming niet meer terugzwemmen.

29 juli, bewaakte zone in Bredene, zonnig: 2 kinderen drijven af richting golfbreker. Ze worden door de redders uit het water gehaald en liepen schaafwonden aan de benen op.

7 augustus, bewaake zone in Bredene, zonnig: 2 kinderen drijven af richting golfbreker.

8 augustus, bewaakte zone in Oostende, zonnig: 2 kinderen kunnen niet zelfstandig het strand bereiken wegens sterke stroming en grote brandingsgolven.

8 augustus, bewaakte zone in Bredene, zonnig: 8-jarige jongen panikeert ter hoogte van de golfbreker toen hij de bevelen van de redders niet onmiddellijk kon opvolgen wegens tegenstroom.

8 augustus, bewaakte zone in De Haan: een meisje komt diep in zee terecht en raakt niet meer terug. Ze geraakt in paniek.

16 augustus, bewaakte zone in De Haan: een jongen geraakt in zee in nood. Hij wordt door een redder  uit het water gehaald en wordt naar de dokter gevoerd.

18 augustus, Oostende: voor de kust van Oostende is een drenkeling uit zee gered door zeilers van een zeilschip uit Nederland. De 40-jarige man werd opgemerkt ongeveer een kilometer voor de kust. Het Maritieme Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende werd opgeroepen en startte meteen een reddingsactie. De drenkeling werd door de zeilers aan boord getild en vertoonde onderkoelingsverschijnselen. Wellicht was de man tijdens het zwemmen afgedreven en geraakte hij niet meer terug.

24 augustus, bewaakte zone in Middelkerke, windluw en zeer warm. Een vrouw van ongeveer 55 jaar is onwel geworden op het strand en verliest het bewustzijn. Wellicht heeft ze een hitteslag gehad.

27 augustus, bewaakte zone in Middelkerke, matige golfslag: een vrouw van ongeveer 40 jaar denkt ten onrechte dat haar zoon in zee verdwenen is, panikeert en zwemt steeds verder en raakt zo in moeilijkheden. Ze wordt door de redders uit het water gehaald. Ze blijkt in shock, hyperventileert en heeft vermoedelijk water binnen. De vrouw wordt ter controle naar het ziekenhuis gebracht maar recupereert volledig.

29 augustus, bewaakte zone in De Haan: vader en zoon raken bij het terugzwemmen in paniek, en worden door 4 redders uit het water gehaald.

3 september, onbewaakte zone in Middelkerke, matige branding, landwind zwak tot matig: tijdens spel met raft valt een jonge man van 20 jaar op zijnhoofd in ondiep water. Hij blijkt verlamd te zijn.

14 september, onbewaakte zone in Blankenberge, zonnig: een persoon die in het water was gegaan, was onder de pier terechtgekomen. Hij werd door de stroming tegen en onder de pier gedrukt en kon onmogelijk op eigen kracht terug aan land geraken.