Safe Coastal Tourism VZW ontvangt zowel de Europese als de Belgische eerste prijs van de Europese Sea Change ideeënwedstrijd
15/06/2016
Op 10 juni 2016 - ter gelegenheid van WereldOceaanDag 2016 - werd Safe Coastal Tourism VZW in de prijzen gezet door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) als nationale èn Europese winnaar van de Europese Sea Change ideeënwedstrijd. Caroline Danneels (Safe Coastal Tourism) en Jasper Stuer (14 en competitief reddend zwemmer) leerden elkaar kennen in de context van een sociaal schoolproject en sloegen ter gelegenheid van de Sea Change wedstrijd de handen in elkaar en scoorden zo het winnende idee en video.

Met hun idee richten Caroline en Jasper zich tot kinderen en hun ouders, leerkrachten, monitoren,...  om hen meer bewust te maken van de gevaren van de zee, en hoe risico's te vermijden.

Het is een algemeen misverstand te denken dat verdrinken of bijna-verdrinken in zee het gevolg is van niet kunnen zwemmen. In werkelijkheid is de belangrijkste oorzaak van verdrinking en bijna-verdrinking in zee onwetendheid en gebrek aan informatie. Mensen verdrinken of  bijna-verdrinken niet omdat ze niet kunnen zwemmen, maar omdat ze niet weten wat hen te wachten staat: de kracht van de golven, de sterkte van de stromingen, de koude van het water. Ze panikeren en geraken uitgeput. Dan kan het slecht aflopen.

Caroline en Jasper bedachten het idee van een activiteitenbox bestaande uit drie activiteiten te begeleiden door een volwassene, in de klas, in het gezin, in de jeugdbeweging, om iets aan deze onwetendheid te doen.

Het begint met het voorlezen van een mooi prentenboek. Het verhaal "Viktor in nood"  neemt de kinderen mee op een prettig dagje aan zee, en toont hun speels hoe zij het beste omgaan met die grote plas. Ze leren  via het verhaal dat aan zee bepaalde regels gelden. Zo leren ze enkel in zee te gaan met een ouder of begeleider en enkel waar en wanneer strandredders toezicht houden, die je - via hun vlaggen - toestemming geven om in het water te gaan.

De tweede activiteit is een informatief gedeelte, waarin het verhaal op een maquette wordt nagespeeld . De kinderen worden door middel van vraag en antwoord rechtstreeks betrokken bij de boodschappen uit het verhaal en alle veiligheidselementen worden op deze manier nog eens op een rijtje gezet. 

De laatste activiteit uit de box, een kaartspel, slijpt al deze informatie op een speelse manier in. Met het spel worden kinderen aangemoedigd om na te denken over strandveilig gedrag, hoe  'beach smart' te zijn. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk veiligheidskaarten te verzamelen. De veiligheidskaarten geven visueel de kern weer van de essentiële veiligheidsboodschappen. Zoals niet zonder toezicht van een volwassene in zee gaan, de noodzakelijke aanwezigheid van redders die toezicht houden, signalisatieborden die de bewaakte zone aangeven, de gele boeien in het water buiten dewelke men niet mag zwemmen. De speler die het eerst alle veiligheidskaarten heeft verzameld, wint. Gevaarkaarten maken het spel dynamisch want spelers kunnen elkaar ook verhinderen om veilig in zee te geraken door elkaar een kaart te geven met een gevaar, zoals een rode vlag, verbranding door de zon, een kwallenbeet,... Als je een gevaarkaart krijgt moet je stoppen met verzamelen tot je de juiste kaart trekt die het gevaar weer opheft.

Het idee van deze box en ingezonden video zullen nu verder door het VLIZ als basis en inspiratie dienen voor de organisatie van een bewustmakings-evenement in België in 2017.

De video is hier te bekijken.

Op www.viktorveiligaanzee.be lees je het verhaal achter "Viktor in nood" en vind je allerlei informatie en tips voor veilig strandplezier.

Informeer je hier alvast over de 13 meest voorkomende gevaren op het strand en in de zee, gaande van zonnebrand tot plots in een zeestroming terechtkomen. Deze lijst werd door het Vlaams Instituut voor de Zee (www.vliz.be) samengesteld en vind je terug in haar magazine Zeekrant, een jaarlijkse  uitgave  van het Vlaams Instituut voor de Zee (www.vliz.be) en de Provincie West-Vlaanderen (www.west-vlaanderen.be), editie 2016.