Overzicht van incidenten met baders in zee aan de Belgische Kust gedurende het zomerseizoen van 2014
01/12/2014

Hierna volgt een overzicht van de incidenten met baders in zee aan de Belgische Kust gedurende het zomerseizoen van 2014, met dodelijke afloop of waarbij er een reëel risico op verdrinking was.
Enkele van de incidenten kwamen aan bod in de pers. Over andere kan ieder lezen in het werkingsverslag 2014 van de Intercommunale Reddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV), welke voor het publiek vrij toegankelijk is op de site van het Vlaams Instituut voor de Zee via deze link.

24/7/2014 - Oostende - Leuvenaar in Oostende gered van de verdrinkingsdood maar toestand is zorgwekkend. De man zwom in een onbewaakte zone en werd meegesleurd door een onderstroming tegen een golfbreker aan.
Intussen vernam SCT dat het slachtoffer overleden is.

SCT had een gesprek met hoofdredder Jonathan De Vos over het incident. Tien jaar geleden, op zaterdagmiddag 16/8/2003,  gebeurde op dezelfde plek ook een ongeval. Een scoutsjongen van 13 van een scoutsgroep uit Lichtervelde verdronk er.  Een onderzoek werd ingesteld. Er was signalisatie aanwezig die er zwemmen verbood. De leiders van de scoutsjongen wisten niet dat er op die plaats niet mocht gezwommen worden. "Men heeft zich laten misleiden doordat er tientallen andere baders op die plaats in zee waren. Ook het feit dat de zone tussen twee bewaakte zwemzones ligt, zorgde voor verwarring." Aan de bestaande toestand van signalisatie werd niets veranderd.

Om meer duidelijkheid te bieden aan de strandtoerist ijvert Jonathan ervoor om aan het verbodsbord een oriënteringsbord toe te voegen die de meest nabijgelegen bewaakte zone aangeeft.

http://www.gva.be/cnt/oid258013/archief-scoutsjongen-overleden-na-zwempa...
http://www.standaard.be/cnt/dmf17082003_004


3/8/2014 - De Haan - Hoofdredder redt vrouw van verdrinkingsdood. Een vrouw met syndroom van Down van rond de veertig jaar oud,  kwam  in een noodsituatie, op zo'n 25 meter van de hoogwaterlijn. De vrouw kon nochtans goed zwemmen. Haar moeder, die bij haar was en zag dat haar dochter flauw was gevallen en niet meer boven water kwam, raakte in paniek. De hoofdredder merkte dit op en zwom hen meteen tegemoet. Na de reanimatietechnieken te hebben toegepast, kwam de vrouw bij bewustzijn. Ze had een zogenaamd strottenhoofdspasme of bijna-verdrinking opgelopen.


9/8/2014 - Blankenberge - Achtjarige jongen werd door de stroming meegesleurd tegen een golfbreker.
Het incident deed zich voor in een onbewaakte zone tussen Blankenberge en Zeebrugge. De jongen was er samen met zijn vader en een paar vrienden aan het zwemmen. De vader en vrienden konden met veel moeite het strand bereiken. De jongen werd gered door de hoofdredder die toevallig in de buurt was met de observatieboot. Als  deze niet in de buurt was geweest, was het kind zeker verdronken.


9/8/2014 - Knokke-Heist - Strandredders halen vader en zoon uit zee.  Rond 20u30 wandelde een Fransman afkomstig uit Parijs samen met zijn zoon en dochter op het strand ter hoogte van de Zandstraat. Het meisje was schelpen aan het zoeken, terwijl het jongetje, onder toezicht van zijn vader, pootje aan het baden was. Het zoontje viel en werd door de stroming meegesleurd. De vader was met zijn kleren aan in zee gegaan om zijn zoontje te redden. Maar door de zware stroming kwamen ze tegen de golfbreker terecht. De vader heeft zeker meer dan twintig minuten zijn zoontje met zijn hoofd boven water gehouden in een poging om hem te redden.  Strandredders die toevallig in de buurt waren, en gealarmeerd werden door een bewoner van een appartementsgebouw die het incident zag gebeuren, konden vader en zoon naar het strand brengen.


10/8/2014 - Oostende - De Oostendse reddingsdienst heeft een gezin van vier gered dat in de problemen was gekomen door de sterke stroming en golfslag. Ze waren tot borsthoogte in het water aan het spelen naast de nieuwe westelijke strekdam in Oostende, waar niet gezwommen mag worden, toen ze plots door de sterke stroming en hevige golven in de problemen raakten.  Ze strandden op de rotsblokken van de strekdam en geraakten niet meer op eigen krachten op het strand. Een alerte strandganger had dat opgemerkt en verwittigde meteen de hulpdiensten.


24/8/2014 - Knokke-Heist - Een 62-jarige man uit Knokke-Heist moest door de redders uit het water worden gehaald. Hij zwom in de bewaakte zone. Na overbrenging naar het ziekenhuis overleed hij. De man had hartproblemen.


18/9/2014 - Nieuwpoort - Een man van 76 en zijn vrouw van 74 verdrinken in Nieuwpoort. De vrouw besloot in zee te gaan zwemmen en kwam voor de ogen van haar man in moeilijkheden, wellicht door de sterke onderstroom in de buurt van de golfbreker. De man sprong haar nog achterna, maar raakte zelf in moeilijkheden.


Verder is in het werkingsverslag 2014 van IKWV dat Safe Coastal Tourism kon inkijken, sprake van
• 3 bijna-verdrinkingen welke dankzij tussenkomst van de redders goed afliepen (waarvan 2 in bewaakte zone tijdens de bewakingsuren).
•  3 ernstige ongevallen waarbij de zwemmer uit het water diende gehaald te worden door de redders omdat dit op eigen krachten niet meer lukte (waarvan 2 in bewaakte zone tijdens de bewakingsuren).
 

Incidenten met baders in zee, al dan niet met dodelijke afloop of met ernstige verwondingen tot gevolg, bewijzen dat meer informatieve (media)campagnes moeten worden ingezet ter sensibilisatie van de gevaren van de zee!

Alleen wanneer zich een ongeval voordoet, wordt, meestal alleen via de geschreven pers (en dan nog niet in alle kranten), herinnerd aan de gevaren van de zee en het belang van zwemmen in de bewaakte zone.

Waarom zien wij geen campagnes in de media zoals wij campagnes zien in het verkeer die sensibiliseren voor de risico's van rijden onder invloed en te snel rijden, voor het dragen van veiligheidsgordels, voor het gevaar van de dode hoek, enz. ?

De diversiteit aan wetgeving in de verschillende landen - in Nederland mag overal aan de kust worden gezwommen behalve wanneer er een expliciet verbod geldt dat aangegeven wordt door signalisatie, terwijl aan de Belgische kust nergens mag gezwommen worden tenzij in een bewaakte zone en tijdens de bewakingsuren -  maakt  een informatiecampagne voor Belgische en buitenlandse toeristen aan de Belgische kust meer dan noodzakelijk.

Safe Coastal Tourism pleit voor een  informatie- en sensibiliseringscampagne die informeert en sensibiliseert over de gevaren van de zee en het belang van baden in de bewaakte zone tijdens de bewakingsuren. Het huidige verbodsbord aan de Belgische kust dat baden verbiedt  in een onbewaakte zone, wordt al te vaak genegeerd. Dit verrast niet, daarom pleiten wetenschappers die het fenomeen reeds onderzochten, voor informatiecampagnes, naast het gebruik van signalisatieborden.

Daarom roept Safe Coastal Tourism de politieke vertegenwoordigers van de badplaatsen alsook de toeristische stakeholders aan de Belgische kust op, om daadwerkelijk campagne te voeren voor "veilig baden in zee", informatief en sensibiliserend.